Χρήσιμες συμβουλές

 • Μπορεί η ασφαλιστική μου εταιρεία να μου καλύψει τα έξοδα του τοκετού;

Βεβαίως υπάρχει ασφαλιστική εταιρεία η οποία αναλαμβάνει σε περίπτωση εγκυμοσύνης όλα τα έξοδα του τοκετού με απευθείας εξόφληση στο μαιευτήριο της επιλογής σας, χωρις καμία συμμετοχή δικιά σας, καθώς επίσης και τα έξοδα των διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μπορέσω να αποκτήσω ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα νοσηλείας σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία;

Προϋπόθεση για την ασφάλισή σας είναι η ηλικία η οποία θα πρέπει να κυμαίνεται από 45 ημερών έως 65 ετών. Μαζί με την αίτησή σας για ασφάλιση θα πρέπει να συμπληρώσετε και το ερωτηματολόγιο υγείας. Ανάλογα με την ηλικία σας και το ιατρικό ιστορικό σας απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες γίνονται σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με την εταιρία και το κόστος τους επιβαρύνεται η εταιρία.

 • Σε περίπτωση ατυχήματος / ασθένειας τι πρέπει να κάνω;

Να απευθυνθείτε στον πράκτορα/σύμβουλό σας προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, να σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές που χρειάζεστε και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση αποζημίωσή σας.

 • Τι πρέπει να γνωρίζω αν έχω συνάψει οποιουδήποτε είδους δάνειο και «μου έχουν κάνει συμβόλαιο ζωής» (πρόσκαιρης ασφάλισης θανάτου μειούμενου κεφαλαίου) για την αποπληρωμή του δανείου;

Ότι έχετε δικαίωμα να επιλέξετε εσείς την ασφαλιστική εταιρία και τον ασφαλιστικό σύμβουλο που θα σας εξυπηρετεί για αυτό το συμβόλαιο. Ακόμη και αν έχετε κάνει κάποια ασφάλιση στο παρελθόν μέσω της τραπέζης, έχετε δικαίωμα στην ανανέωσή της να αλλάξετε ασφαλιστική εταιρία. Με αυτό τον τρόπο θα πληρώνετε χαμηλότερα ασφάλιστρα για την ίδια κάλυψη, και το πιο σημαντικό από όλα: Ένας επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος θα βρίσκεται δίπλα σας να προασπίζει τα συμφέροντά σας!

 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα πρόγραμμα Υγείας της ιδιωτικής ασφάλισης συμπληρωματικά με το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισής μου ή με το Ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας μου;

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες στη χώρα μας διαθέτουν πλέον διάφορα ασφαλιστικά προϊόντα που λειτουργούν συμπληρωματικά με οποιοδήποτε Ταμείο κοινωνικής ασφάλισης ή με οποιοδήποτε άλλο Ασφαλιστικό Φορέα (ατομικό ή ομαδικό ασφαλιστήριο). Μάλιστα σε περίπτωση νοσηλείας σας σε "συμβεβλημένο" με την εταιρία νοσηλευτικό ίδρυμα με χρήση του κύριου ασφαλιστικού φορέα σας, προβλέπονται μεγαλύτερα προνόμια όπως, κατάργηση της συμμετοχής του ασφαλιζομένου και μείωση, ή ακόμα και απαλοιφή της απαλλαγής.

 • Τα ασφάλιστρα που πληρώνω για συμβόλαια Ζωής και Υγείας απαλλάσσονται της φορολογίας;

Σύμφωνα με τον νόμο 3091/2002 το ανώτερο ποσό απαλλαγής από το εισόδημα για Ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων και υγείας, είναι 1.200 ΕΥΡΩ.

 • Μπορώ να έχω νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλη μου τη ζωή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Ναι, με τους ίδιους όρους χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας. Το δικαίωμα της παράτασης της νοσοκομειακής περίθαλψης ισοβίως το έχει και ο/η σύζυγός σας εάν είναι εξαρτώμενο μέλος στο ίδιο ασφαλιστήριο. Ακόμη και τα παιδιά σας εάν είναι ασφαλισμένα ως εξαρτώμενα μέλη μπορούν να καλυφθούν ισοβίως μετά την λήξη της κάλυψης τους λόγω συμπλήρωσης του 25ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον σπουδάζουν, με έγγραφη αίτηση εντός ενός μηνός από την λήξη της κάλυψης και αφού βεβαίως συνάψουν ατομικό συμβόλαιο ζωής ή υγείας.

 • Τι πρέπει να γνωρίζω αν έχω πάρει στεγαστικό δάνειο στο παρελθόν ή έχω σκοπό να πάρω σύντομα;

Η τράπεζα θα σας υποχρεώσει να ασφαλίσετε το ακίνητο που θα αγοράσετε, έναντι κινδύνων πυρός και σεισμού τουλάχιστον. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι έχετε δικαίωμα να επιλέξετε εσείς την ασφαλιστική εταιρία και τον ασφαλιστικό σύμβουλο που θα σας εξυπηρετεί για αυτό το συμβόλαιο. Ακόμη και αν έχετε κάνει κάποια ασφάλιση στο παρελθόν μέσω της τραπέζης, έχετε δικαίωμα στην ανανέωσή της να αλλάξετε ασφαλιστική εταιρία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Χαμηλότερα ασφάλιστρα για την ίδια κάλυψη, και το πιο σημαντικό από όλα: Έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο που θα βρίσκεται δίπλα σας να προασπίζει τα συμφέροντά σας!

 • Μπορώ να ασφαλίσω εκτός από το κτίριο και ολόκληρο το περιεχόμενο του σπιτιού μου;

Στο περιεχόμενο του σπιτιού σας που είναι ασφαλίσιμο, συμπεριλαμβάνονται τα έπιπλα, οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και ο ρουχισμός. Παράλληλα όμως με αυτά, μπορούν να ασφαλιστούν ως ειδικά ή μεμονωμένα αντικείμενα μεγάλης αξίας εφόσον δηλωθούν: τα έργα τέχνης, οι πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά, οι αντίκες, οι παλιές εικόνες, οι χειροποίητοι τάπητες, τα μουσικά όργανα, τα ασημικά, τα οπτικοακουστικά μέσα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι γούνες και οι ομάδες αντικειμένων (όπως: σερβίτσια μεγάλης αξίας κ.α.).

 • Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ζημιάς;

Να απευθυνθείτε στον πράκτορα/σύμβουλό σας προκειμένου να αναγγείλει τη ζημιά στον αρμόδιο Τομέα Ζημιών της εταιρίας σας και να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εισπράξετε την αποζημίωση που σας αναλογεί σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου σας.

 • Τί θα πρέπει να γνωρίζω αν σκοπεύω να αγοράσω αυτοκίνητο με διακανονισμό;

Η ενέχυρος δανείστρια (τράπεζα) θα σας υποχρεώσει να το ασφαλίσετε έναντι των κινδύνων: φωτιάς και κλοπής. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι έχετε κάθε δικαίωμα να επιλέξετε εσείς την ασφαλιστική εταιρία και τον ασφαλιστικό σύμβουλο που θα σας εξυπηρετεί για αυτό το συμβόλαιο από την πρώτη κιόλας στιγμή (και όχι μετά την επέλευση ενός εξαμήνου όπως «φημολογείται» από πολλές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων). Έτσι εξασφαλίζετε όχι μόνο το όχημά σας αλλά και τη σιγουριά που σας προσφέρει ο επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος/πράκτορας που έχετε επιλέξει να βρίσκεται πάντα δίπλα σας στις δύσκολες στιγμές!

 • Μπορώ να ασφαλίσω το νέο όχημα που αγοράζω αν δεν έχω πάρει ακόμα πινακίδες;

Βεβαίως. Η ασφάλιση είναι εφικτή εφόσον γνωρίζετε τον αριθμό πλαισίου του οχήματος που αγοράζετε. Συνήθως, ο αριθμός αυτός φαίνεται στο δελτίο παραγγελίας του οχήματος. Στη συνέχεια αφού πάρετε στα χέρια σας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σας, την προσκομίζετε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο προκειμένου να εισαχθεί στο συμβόλαιό σας και ο αριθμός κυκλοφορίας.

 • Τι θα πρέπει να κάνω αν ως οδηγός εμπλακώ σε οδικό τροχαίο ατύχημα;

Να σταματήσετε αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς όμως να δημιουργήσετε πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
Να λάβετε μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσετε την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή
Να ανταλλάξετε τα στοιχεία της ταυτότητάς σας, του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματός σας και της ασφαλιστικής εταιρίας που ασφαλίζεστε. Σε περίπτωση μόνο υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσετε για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.
Να καλέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της φροντίδας ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρίας προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, να τραβήξει τις απαραίτητες φωτογραφίες και να σας παρέχει δωρεάν ρυμούλκηση εφόσον αυτή προβλέπεται στο συμβόλαιό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά ή να επισκευτείτε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο/πράκτορα προκειμένου να του γνωστοποιήσετε το συμβάν και να αντλήσετε τις απαραίτητες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για να διεκπεραιωθεί το θέμα της ζημιάς σας.

 • Αν από το Τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, τί θα πρέπει να κάνω;

Να καλέσετε το 166 ώστε να προσφερθεί η αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
Να ειδοποιήσετε την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνετε στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.
Να εμποδίσετε οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.

 • Σε περίπτωση που μου προκαλέσει ατύχημα ανασφάλιστο όχημα αποζημιώνομαι και πώς;

Αποζημιώνεστε απευθείας από την ασφαλιστική σας εταιρία εφόσον έχετε επιλέξει στο συμβόλαιο σας την κάλυψη Ασφάλιση Υλικών Ζημιών σε Τροχαίο από Ανασφάλιστο Όχημα. Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης απαιτούνται:

Να έχει συμβεί το ατύχημα στην Ελλάδα,
Να αποδεικνύεται ο χαρακτηρισμός του ανασφάλιστου οχήματος από επίσημο Δημόσιο έγγραφο της Τροχαίας,
Η ευθύνη για το ατύχημα να βαρύνει αποκλειστικά τον οδηγό του ανασφάλιστου οχήματος,
Ανώτατο ποσό αποζημίωσης για τις ζημιές του αυτοκινήτου μου: αυτό που ορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό μου.

 • Ποια είναι επιβάρυνσή μου στα ασφάλιστρα σε περίπτωση που προκαλέσω ατύχημα;

Σε περίπτωση που προκαλέσετε ατύχημα δεν έχετε καμία επιβάρυνση στα ετήσια ασφάλιστρά σας εφόσον η ασφαλιστική σας εταιρία σας παρέχει με πολύ μικρό επιπλέον κόστος την κάλυψη Προστασίας Bonus/Malus. Σε άλλη περίπτωση τα ασφάλιστρα της αστικής ευθύνης και των ιδίων ζημιών (εφόσον υπάρχει αυτή η κάλυψη) αυξάνονται κατά το ποσοστό που ορίζει η ασφαλιστική σας εταιρία.

 • Τι είναι το επασφάλιστρο νέου οδηγού και πότε πρέπει να υπάρχει στο συμβόλαιό μου;

Κάθε οδηγός του οχήματος που είναι κάτω των 23 ετών (χρονολογικά και όχι με βάση την ακριβή ημερομηνία γέννησής του) ή το δίπλωμα του δεν έχει κλείσει χρόνο (από την ημερομηνία έκδοσής του), θεωρείται νέος οδηγός και θα πρέπει να το δηλώσει στην ασφαλιστική του εταιρία και να πληρώσει επασφάλιστρο δηλαδή ασφάλιστρο αυξημένο κατά 30% (στα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης και ιδίων ζημιών μόνο). Στις περισσότερες εταιρίες, σε περίπτωση που δεν το δηλώσει και προκαλέσει ατύχημα, τότε αν το ατύχημα αφορά ζημία προς τρίτους υπάρχει πρόστιμο 60% επί των ετησίων ασφαλίστρων που πρέπει να πληρωθεί πριν την πληρωμή της ζημίας, ενώ σε περίπτωση που η ζημία αφορά το όχημα του πελάτη και υπάρχει «μικτή ασφάλιση» τότε η ασφαλιστική αποζημιώνει με το 50% της ζημιάς. Το επασφάλιστρο αφαιρείται αυτόματα με την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και του ενός έτους από την έκδοση του διπλώματος. Κάποιες ασφαλιστικές επιβαρύνουν με επασφάλιστρο και τους οδηγούς ηλικίας άνω των 70 ετών.

 • Τι είναι ο φιλικός διακανονισμός και τι μου προσφέρει σε περίπτωση ατυχήματος;

Είναι μια συμφωνία στην οποία έχει προσχωρήσει το 94% των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που ασκούν τον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτου και εξασφαλίζει την άμεση και χωρίς χρονοτριβές αποζημίωση των ζημιωθέντων οχημάτων από την ασφαλιστική εταιρία που ασφαλίζονται οι ίδιοι, εφόσον ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Στη σύγκρουση να μην εμπλέκονται περισσότερα από δύο οχήματα,
Οι δύο εμπλεκόμενοι οδηγοί να συμπληρώσουν και να υπογράψουν τη ''Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος" καθώς και να την στείλουν στις ασφαλιστικές τους εταιρίες, - Να ΜΗΝ υπάρχει τραυματισμός, - Και τα δύο οχήματα να είναι ασφαλισμένα σε εταιρίες που έχουν ενταχθεί στο φιλικό διακανονισμό, - Το ατύχημα να έχει συμβεί στην Ελλάδα, - Η υλική ζημιά να μην υπερβαίνει τα € 6.000, - Να καταθέσει ο κάθε εμπλεκόμενος στην ασφαλιστική του εταιρία το έντυπο φιλικής δήλωσης,
Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει συμπληρωθεί "Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος", υπάρχει η δυνατότητα ο πελάτης που δεν ευθύνεται να κάνει δήλωση στην Εταιρία (Αρνητική ). Η Εταιρία αναλαμβάνει την επικοινωνία με την εταιρία του υπαίτιου οδηγού προκειμένου να αποζημιωθεί ο πελάτης.